Tre låtar om New york

Dubai är inte så känt för sin musikscen så är du ute efter musik vill vi istället slå ett slag för New York som resmål. Få städer är så omsjungna som New York. Kanske inte är artisterna bakom låtarna alltid från New York själva – men staden har en tendens att inspirera både musiker, författare och filmregissörer. Genom tiderna har en mängd låtar spelats in som handlar om staden. Här tar vi upp några av de allra mest kända.

1.     Alicia Keys ft. Jay Z – New York

Två välkända namn slog sina påsar ihop när de spelade in Empire State of Mind år 2009. Både Alicia och Jay kommer just från New York, och låten ska ha spelats in som en hyllning till hemstaden. Tittar man dock på låtskrivarna är det inte bara de två som ligger bakom låten – sammanlagt har sju olika låtskrivare och en producent satt sin prägel på spåret.

Låten togs emot mycket väl. Till exempel utnämndes den till en av årets bästa låtar av välrenommerade Rolling Stone och The New York Times. Därutöver placerade sig låten högt på listor över hela världen – bland annat i Sverige.

2.     Ace Frehley – New York Groove

Splittringarna i KISS hade varit tydliga under en period. Medlemmarna Paul Stanley, Ace Frehley, Peter Criss och Gene Simmons bestämde därför, tillsammans med sitt skivbolag, att varje medlem skulle släppa sitt eget soloalbum.

Ace Frehley’s skiva var den som sålde bäst, och en av de mest populära låtarna på skivan var New York Groove. Ace Frehley hade inte utmärkt sig som sångare i särskilt hög uträckning tidigare, men sålde trots det bäst av de fyra medlemmarnas soloalbum.

New York Groove är en cover på bandet Hello, som först släppte låten 1975. Ace Frehleys version innebär inga större förändringar – men klart är i alla fall att försäljningssiffrorna såg bra ut.

3.     New York, New York

New York, New York är temalåten från filmen med samma namn. I filmen är det Liza Minnelli som står för sången, även om den mest hörda versionen idag troligtvis är den av Frank Sinatra. En vanlig missuppfattning är att namnet på staden upprepas i titeln och i låten. Istället åsyftas staden New York och delstaten New York, precis som städer anges i vanliga fall i USA.

Idag har låten fått en hög status. Bland New York-bor är det vanligt att den spelas vid till exempel bröllop, Bar Mitzvahs och andra evenemang. Att den har fått så hög status som idag är Sinatra i hög grad ansvarig för. Det var först när han började göra den som den blev riktigt välkänd.